BLOG

ŘÍJEN – V TOMTO MĚSÍCI JE NEJVÍCE OHROŽENÝ ŽALUDEK

Říjen – v tomto měsíci je nejvíce ohrožený žaludek

Východní medicína vnímá žaludek jako klíč k nebeské energii čchi, která se získává z potravy. V žaludku zraje rozžvýkaná strava pomocí trávicích šťáv. Bez této přípravy a dalších substancí by střeva nedokázala správně vykonat svůj úkol. Proto je tak důležité myslet na dvě věci – jakou stravu a kdy přijímáte.

Víte, že nejvíce energie se nachází v žaludku mezi sedmou a devátou hodinou ranní? Žaludek vám ve správnou dobu otevírá svoje dveře a pokud hladovíte, uplyne čas bez užitku a vaše tělo zůstává bez potřebné energie. Pozdější potravu už nedokáže tak dobře zhodnotit ve prospěch vašich orgánů.

Jak poznáte oslabení žaludku?

Samotné potíže se projevují až v pozdějším stádiu, když už je delší dobu narušené jeho vnitřní prostředí. Především jsou to žaludeční vředy, které se začnou ozývat tlakem a bolestí. Mezi první varování patří nadýmání, pocity plnosti, zápach z úst, krvácení z dásní, paradentóza a zvýšená kazivost zubů.

Co pro sebe můžete udělat?

Především nezanedbávejte snídani ve správný čas. Nejezte u televize, počítače, neřešte při jídle pracovní problémy. Dopřejte si reflexní masáže včetně plosek nohou, kde končí dráha žaludku, a požádejte svou kosmetičku o mikromasáž očního okolí, neboť právě tady dráha žaludku začíná. Nedělejte si zbytečné starosti ve smyslu Co se stane, když… a užívejte si života tady a teď.

Posilněte se!

Pijte čaj s benediktem obecným, který pomáhá upravovat žaludeční šťávy. Na posílení dásní a dezinfekci dutiny ústní vyplachujte odvarem z tymiánu. A co jíst? Strava je v tomto období velice pestrá, ukládá se jen to nejlepší. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy, které jsou prozářené sluncem. A k dochucení zvolte jemnější koření.

Ryby: karas, candát
Maso: jehněčí játra, kachna, vepřové ledvinky, kuře, vařené hovězí maso 
Luštěniny: žluté fazole, sójové boby, hrách 
Obiloviny: pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné a rýžové otruby, neloupaná rýže, Jobovy slzy (divoká tráva)
Zelenina: podzimní červený hlávkový salát, rajčata, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer
Ovoce: hrušky, jablka, žluté hroznové víno
Mléčné výrobky: při zahlenění organismu úplně vyloučit!
Bylinky: bazalka, lékořice, pažitka
Koření: pepř, fenykl, hřebíček, kmín 
Ostatní: bambusové výhonky, melasa, vinný ocet, jedlý kaštan, dýňová a slunečnicová semínka, česnek, datle, houby shiitake, olivy, tofu, listy a květy lichořeřišnice

 

 

 

 

JAK OČISTIT SVÉ TĚLO OD PARAZITŮ A TAK NORMALIZOVAT SVOU VÁHU POUZE SE DVĚMA INGREDIENCEMI

 

Parazité. Mnoho článků na internetu nabízí děsivý obsah na toto téma, já vám však nabízím jednoduché, přírodní a zdravé řešení tohoto problému, který mnohým komplikuje život, aniž by o tom přímo věděli a přičítají tak své symptomy diskomfortu něčemu zcela jinému a tudíž je i málo efektivně a ne nadobro léčí.

Nejdříve si pojďme říci, v jakých případech vašich symptomů se patrně jedná o parazity ve vašem těle.
Pravděpodobně je máte, pociťujete-li tyto příznaky:
• strnulost, pocit vyčerpání po celou dobu (chronická únava)
• deprese, zapomnětlivost, nedostatek zaostření na věc (neschopnost důkladného soustředění), mlhavé myšlení
• silná touha po mastných jídlech a sladkostech, mnoho vypečených, křupavých věcí a pečiva, ovocných džusů a alkoholu
• konzumace více než normálně a přitom pocit hladu
• zažívací problémy a plyny,nadmutá břicha, zácpa nebo průjem
• syndrom dráždivého trakčníku (IBS)
• palčivý pocit v žaludku (pálení žáhy)
• chudokrevnost nebo nedostatek železa-červy způsobují ztrátu krve a tím chudokrevnost a nedostatek železa
• problémy s hubnutím nebo naopak neschopnost nabrat váhu
• bolesti svalů a artritida – stejně jako bolesti v zádech, ramenech a stehnech
• problémy s pletí jako kopřivka, loupání kůže, dermatitida s puchýřky, akné, vředy, boláky, ranky, záněty a otoky
• alergie bez zjevné příčiny
• svědění v uších, nosu a řiti
• časté bakteriální nebo virové infekce
• kvasinkové nákazy, které se vrací zpět
• krvácení dásní
• bolesti hlavy
• nervozita nebo úzkost, podráždění – odpadní látky od parazitů dráždí nervovou soustavu a to má za následek úzkost a nervozitu
• rychlý tep, srdeční bolest
• nespavost, vícenásobná probouzení během noci (zvláště mezi 2-3 hod.)
• skřípání zuby a slintání během spánku, neklid, tmavé kruhy pod očima
• transmandibularní syndrom čelisti (TMJ)
• narušený imunitní systém- parazité snižují imunitní systém (aby byly lépe nerozpoznatelní)
• stálé kašlání a nachlazení
• potravinové alergie, citlivost na potraviny, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na znečištění (kouř, chemikálie, parfémy, atd..)
• nechutenství
• sexuální dysfunkce u mužů – menstruační problémy u žen
 




Důležitá fakta o parazitech
• Larvy parazitů cestují po těle a jejich činnost se tak neomezuje jen na střeva.
• Larvy jsou velmi odolné a ani žaludeční šťávy je nezničí. Larvy a výjimečně i dospělí paraziti mohou putovat po celém těle a to i do mozku.
• Všichni v sobě máme parazity.
• Parazité způsobují i autoimunitní onemocnění (Borelióza, CMV – Mononukleóza, EB Viróza, revmatická artritida, … dále chlamydie, herpetické viry, toxoplasmózu, leptospirózu, … Crohnovu chorobu, … )
• Pro úspěšné vyléčení se z nemocí je vhodné nejprve nasadit odčervovací kůru, neboť po vypuzení parazitů se tělo snadněji vypořádává se vším ostatním.
• Parazité jsou všude – na dveřních klikách, wc prkýnkách, nákupních vozících, madlech v MHD, na domácích mazlíčcích, ve vzduchu …
• Červy mohou uvolnit až milion vajíček denně v závislosti na jejich tipu.
• Jeden centimetr čtvereční syrového masa obsahuje 10.000 vajíček cizopasníků a larev (zahrnuje i sushi)
• Parazité milují hleny (kyselé tělo) a nezdravou stravu.
• Jedna třetina naší únavy není naše vlastní, ale je to únava z červů.
• Jestliže se líbáte nebo chodíte spát s vašimi domácími mazlíčky!!!, svědí vás zadek, jíte rádi připečené, jíte nebo jste v minulosti jedli sushi – máte je! (velmi často nejsou patrné žádné symptomy. Ty mohou přijít až za několik let.)
• Některé podmínky  které podporují výskyt parazitní infekce: nadměrný hlen, nerovnováha ve střevní flóře, chronická zácpa a toxické vnitřní prostředí.
• Lidé infikovaní červy se mohou cítit nafouklí, unavení nebo hladoví, alergičtí, mají astma, trpí na plyny, mají zažívací poruchy, nejasné myšlení nebo jsou toxičtí. Někteří lidé nemusí trpět symptomy infekce ale parazité milují čokoládu, agáve sirup, křupavé a jiné sladkosti (to je hlavně informace pro vitariány).
• Cokoliv, co máme rádi mají oni také
• Cokoliv my rádi nemáme, oni také nemají a tím je můžeme vypudit.
K zamoření zažívacího traktu cizorodými organizmy – plísněmi, kvasinkami a bakteriemi vede nejvíce častá  konzumace kynutého těsta a mouky obecně, mléka, bílého cukru a užívání léků. Tito parazité pronikají do sliznice střev a živí se její krví. Přitom produkují většinou jedovaté látky, které působí na náš organizmus tak silně, že lékař může jen stěží odlišit symptomy skutečné nemoci od symptomů úděsné a přitom zcela nepředvídatelné činnosti parazitů ve střevech.
Pakliže máte některý z výše popsaných příznaků, nadbytek stresu, jste chronicky vyčerpaní a konzumujte tuny cukru, který přispívá k nahromadění přebytků hlenu v těle, který je vynikající základnou pro bakterie a plísně, měli byste se očistit a k tomu vám skvěle poslouží tato jednoduchá kůra. Příroda má dokonalý lék na vše, co potřebujete.

Ingredience:
• 100g lněných semínek
• 10g  hřebíčku


Příprava:
Rozemelte semínka s hřebíčkem na jemný prášek. Můžete použít mlýnek na kávu, hmoždíř nebo kuchyňský robot.
Léčba:
Užívejte 2 lžíce prášku každé ráno, po dobu 3 dnů. Přidejte ho do svého smoothie, kaše, rozmíchejte ve sklenici teplé filtrované vody nebo jen tak na lžičku a zapijte. Pak udělejte 3 dny pauzu a znovu zopakujte užívání na 3 dny. Celý proces trvá 30 dní.
Tento postup zopakujte několikrát do roka, abyste se průběžně očišťovali od případných nově příchozích parazitů.
 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Svalovec - člověk se nakazí, když pozře špatně tepelně upravené maso prasat nebo jiných zvířat. Především špek, klobásy, šunku. Žije ve svalech i celý život. Ukládají se tam vápenaté soli, podílí se na svalové atrofii.

 

 

 

Měchovec lidský - Ancylostoma je oblý červ světle růžové barvy. Ancylostomy parazitují ve dvanácterníku člověka, kde se přichycují ke slizniční vrstvě střeva pomocí ústních kapsulí. Oploděná samička za den vyprodukuje až 10 000 vajíček, které odcházejí se stolicí do vnějšího prostředí. Do člověka se dostávají přes kůži na chodidlech nebo přes jemnou sliznici ústní dutiny. Nakazíme se, když chodíme bosi po hlíně a trávě, nebo když konzumujeme neumytou zeleninu, popadané nemyté ovoce, jahody a další bobuloviny.
V obou případech larvičky Ancylostom prohryzávají stěny cév a s tokem krve migrují po celém organismu. Nakonec se dostávají do střeva, kde dozrávají. Mohou osidlovat srdce, plíce a jiné orgány. V lidském těle mohou žít, v závislosti od druhu, od pěti do patnácti let. Ve fázi střevní se setkáváme s místním i celkovým působením parazitů, spojeným se sáním krve. I při méně masivních nákazách jsou ztráty krve docela značné - průměrně kolem 30 ml krve za den. Ancylostomy produkují sekret, který snižuje srážlivost krve. V důsledku takových pravidelných ztrát krve vzniká nedostatek železa, rozvíjí se anémie.

 

 

 

 

 

Borelie - bakterie způsobující Lymskou boreliózu, infekční onemocnění. Bakterie Borrelia je na člověka přenesena kousnutím infikovaným klíštětem. Mezi počáteční příznaky patří zvýšená teplota či horečka, bolest hlavy, únava, deprese, bolest svalů či kloubů a charakteristická kruhovitá vyrážka erythema migrans (EM). V případě neléčení nemoci zahrnují další symptomy klouby, srdce a centrální nervovou soustavu.

 

 

 

 

 

 

Toxoplasma - je parazitický prvok, vícehostitelská kokcidie, která parazituje v buňkách člověka i zvířat. Jejím definitivním hostitelem jsou kočkovité šelmy, mezihostitelem se může stát většina teplokrevných živočichů včetně člověka. Způsobuje toxoplazmózu, u těhotných žen hrozí při infekci tímto prvokem narození postiženého dítěte. Manipuluje lidským chováním, způsobuje bolesti hlavy, otoky lymfatických uzlin, sníženou imunitu.

 

 

 

 

Candida albicans - je druh kvasinky, jenž někdy u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Tato mykóza je zejména častou příčinou nemocí a úmrtí u osob se sníženou imunitou

 

 

 

 

 

 

 

Jak si pomoci stravou proti pálení žáhy

 

Někdy se tomu říká kyselé zažívání, kyselý žaludek, dávení se nebo "kyselý zpětný chod". Ale nejlépe to známe jako pálení žáhy - onen ohnivý a bolestivý pocit v hrudi, který například každý den sužuje asi deset procent lidí. Pálení žáhy je v první řadě především výsledkem "gastroezofageálního refluxu", při kterém se trávicí šťávy ze žaludku - kyselina chlorovodíková a enzym zvaný pepsin - vracejí do nejspodnější části jícnu, kam nepatří, a vyvolávají palčivý pocit a pocit tlaku pod hrudní kostí. V některých případech je pocit tlaku tak silný, že je zaměněn za infarkt.

Citlivá výstelka jícnu nebyla na rozdíl od žaludku stvořena k tomu, aby snášela kontakt s tak leptavými látkami, a proto reaguje podrážděně a bolestivě. Vaše strava je nepochybně důležity - a možná ten nejdůležitější - faktor, který určuje zda vás pálení žáhy postihne, jak silné bude a zda se v průběhu let zhorší.

Někteří lidé se mohou narodit k pálení žáhy anatomicky náchylnější, ale nejčastěji je předurčení skryto ve složení vašeho jídelníčku, tvrdí doktor Donald Castell, profesor medicíny na Lékařské fakultě Pensylvánské univerzity a přední odborník v tomto oboru. Také si myslí, že strava se obrovskou měrou podílí jak na vzniku, tak i na zhoršení pálení žáhy. Pálení žáhy ani nutně není důsledkem stárnutí. "Většina mých pacientů s pálením žáhy jsou dvacátníci, třicátníci a čtyřicátníci," říká. "Avšak jakmile vás jednou reflux, podobně jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak, postihne, už se ho nezbavíte."

Když se člověk přejí, může čas od času pálení žáhy postihnout každého. Cílem je zabránit tomu, aby se řídkého nebo příležitostného pálení žáhy nevyvinul chronický problém. Pokud tedy pálením žáhy netrpíte pravidelně, je strava velice důležitá, aby tomuto onemocnění zabránila, a pokud vás již postihlo, je ještě důležitější, aby mu znemožnila projevovat se anebo se zhoršovat. 

Jak k pálení žáhy dochází

V první řadě je na vině nesprávná činnost sfinkteru ezofágu, malého svalnatého kroužku, který odděluje jícen od žaludku. Úkolem sfinkteru je udržovat obsah žaludku skutečně v žaludku, tedy tam, kam patří. Obvykle to funguje tak, že když polknete, tento sval se uvolní a umožní potravě projít do žaludku. Pak se rychle pevně uzavře. Ale tento svalový prstenec může, stejně jako staré gumové těsnění, ochabnout a natáhnout se, takže se už nedovírá těsně. Nebo se může uvolnit a otevřít se v nesprávnou dobu. V každém případě však vytváří otvor pro žaludeční kyselinu a částečně strávenou potravu, které se vyplavují zpět do jícnu, kde přicházejí do styku s citlivými buňkami a vyvolávají pálivý pocit a trpkou kyselou příchut' v ústech.

Některé potraviny nepochybně působí jako svalový relaxans, který pružný kroužek nutí zlenivět a rozevřít se. Protože uvnitř žaludku je větší tlak než vně, takové povolení zmíněného kroužku způsobuje vystříknutí obsahu žaludku a kyseliny nahoru do jícnu. Pokud k tomu dochází dostatečně často, jícen se kvůli opakovanému vystavení kyselině může zanítit. Pak záchvaty bolesti může způsobit i pouhé polknutí jistých dráždivých potravin. Pálení žáhy tedy může být způsobeno jak potravinami pohybujícími se dolů, tak i zpětným chodem, který žaludečním št'ávám umožňuje dostat se nahoru. Čím jsou žaludeční št'ávy kyselejší, tím je samozřejmě palčivý pocit a možné poškození stěny jícnu větší.

 

Deset potravin, které vyvolávají pálení žáhy nejsilněji:

- čokoláda
- tuky
- máta peprná
- česnek
- cibule
- pomerančová štáva
- pálivá omáčka 
- rajčata
- káva
- alkohol

Čtyři způsoby, jak strava podporuje pálení žáhy

1. Určité potraviny mohou uvolnit sfinkter, a tak jej otevřít a umožnit žaludeční kyselině vracet se do jícnu. Mezi tyto potraviny patří čokoláda, máta peprná, větrové bonbóny, tučné potraviny, alkohol a pravděpodobně i cibule. Jako vodítko vám může sloužit to, že potraviny, po kterých říháte, mohou způsobit i pálení žáhy.

2. Potrava může zvýšit kyselost žaludečních št'áv, které pak při návratu do jícnu působí větší bolest. Vylučovánížaludeční kyseliny běžně zvyšuje káva (s kofeinem i bez kofeinu), koly, pivo a mléko.

3. Potraviny jako citrusy, rajčata, kořeněné pokrmy a káva mohou po spolknutí přímo působit na již poškozený jícen a vyvolat podráždění a pálení.

4. Jíte-li příliš rychle a příliš mnoho, můžete tak přeplnit žaludek, že jeho obsah tlačí na oslabený sfinkterový sval, a ten se pak otevře. Lehnete-li si příliš brzy po jídle, a zvláště pokud ulehnete na pravý bok, dojde i ke zneužití gravitace, potrava tlačí na sval nutí jej otevřít se. Nosíte-li příliš hodně váhy kolem pasu, může se tlak na sfinkter také zvýšit, sval oslabit a podněcovat zpětný chod. V tomto případě proti záchvatům pálení žáhy často pomáhá zhubnutí. 

z knihy Jean Carperové: POTRAVINY zázračné léky

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Funkce epifýzy může být mnohem hlubší

 

 

Epifýza (pineal glang). (wikimedia)

Epifýza nebo také šišinka mozková je životně důležitým orgánem v našem mezimozku. Nachází se sice uvnitř naší lebky, ale často je označována za neviditelné třetí oko.

Není divu – aby mohla tato žláza fungovat, potřebuje čisté, nefiltrované denní světlo, které jí umožní zaštítit důležité tělesné procesy. Epifýza převádí světelnou energii na elektrochemický impulz, který přímo napájí jinou důležitou součást mezimozku, tzv. hypothalamus. Ten podle lékařů připravuje soustavy orgánů na zvýšenou zátěž, v přeneseném slova smyslu umožňuje příjem a výdej hormonů.

Epifýza (šišinka) je malé tělísko o rozměrech cca 8-10 mm na délku a 6-7 mm na šířku. Vědci zjistili, že epifýza extrémně reaguje na světlo a svou strukturou dokonce připomíná jakési primitivní oko.

Tato žláza produkuje důležité hormony, především melatonin, který je produkován právě během tmy, takže způsobuje u člověka ve večerních hodinách nutkání ke spánku a celkové regeneraci těla. Nedostatek tohoto hormonu u člověka způsobuje nespavost. Schopnost tvorby melatoninu se s postupujícím věkem u člověka snižuje.

Ve vědeckých kruzích je všeobecně známo, že u lidí, kteří se nacházejí ve stavu meditace nebo transu, vytváří epifýza větší množství tohoto hormonu. Některé farmaceutické společnosti vyrábějí tzv. melatoninové tablety, které například pomáhají pilotům a letuškám se vyrovnat se změnami časového pásma.

Takzvaná melatoninová hypnotika (někdy také nazývaná hypnotika čtvrté generace) údajně podle vědců nezpůsobují závislost a nastartují přirozenou tvorbu melatoninu (řekl bych, že by se o tom dalo polemizovat). Melatonin má vliv i na stáří, a proto je také nazýván hormonem mládí.

 

Vědci začínají zjišťovat, že funkce epifýzy by mohla být mnohem hlubší. S epifýzou bylo učiněno bezpočet pokusů.

 

Vědci ale začínají zjišťovat, že funkce epifýzy by mohla být mnohem hlubší. S epifýzou bylo učiněno bezpočet pokusů. Při jednom z těchto pokusů bylo zjištěno, že kdyby člověk přišel o obě oči a anatomická část v přední části šišinky by byla vystavena světlu, tajemný orgán by mohl reagovat na podněty podobně jako naše oči.

V souvislosti s epifýzou vědci také zjistili, že používání slunečních brýlí může narušit příjem a výdej hormonů v této žláze. Americká dermatoložka Patricia C. McCormack říká: ,,Omezte nošení slunečních brýlí, protože sluneční brýle omezují světlo putující z očí do epifýzy. Brýle a kontaktní čočky vás okrádají o energii tím, že blokují určité ultrafialové paprsky, které putují přes oči do šišinky mozkové.“

Americký badatel Roy Mankowitz říká: ,,Stinnou stránkou nošení slunečních brýlí je, že to zasahuje do částí endokrinního systému (žlázy s vnitřní sekrecí), jehož součástí je i epifýza, která reaguje na světlo. Fungovaní epifýzy plně nechápeme, ale z toho, co víme, bychom si s ní neměli zahrávat.

Některé duchovní tradice říkají, že kdysi dávno používal každý člověk třetí oko. Toto oko bylo viditelné a spočívalo uprostřed obočí, u kořene nosu. Časem však člověk začal duchovně upadat a jeho schopnost používat tento orgán se vytratila.

V tradici Východu i Západu se epifýza odedávna spojovala s duší a představivostí. Dokonce i řecký anatom Herofilus, který žil ve 4. století před Kristem, tvrdil, že epifýza kontroluje tok myšlenek. Učenci novověku předpokládali, že je sídlem obrazotvornosti a díky ní má naše duše i mysl vliv na fyzické tělo.

 

Blog

V této rubrice nejsou žádné články.